Verslag – Verzwegen geschiedenis bij The Black Archives

Vrijdag 10 oktober was ik bij een zeer interessante en goed bezochte bijeenkomst in The Black Archives over de verzwegen geschiedenis van zwart verzet. Met bijdrages van Karin Amatmoekrim (schrijft o.a. artikelen voor De Correspondent), Hélène Christelle Munganyende, Jennifer Tosch (Black Heritage Tours) en The Black Archives zelf.

Karin Amatmoekrim vertelde het verhaal van de opstand van tot slaaf gemaakten in 1723 in Guyana onder Nederlands bewind geleid door Cuffy. Nu nog een grote held ter plekke, maar in Nederland niet bekend. Volgens Guyanese volksverhalen zitten de geesten van de extreem wrede Hollanders nu nog steeds vast in de bomen waaronder ze hun schatten begroeven: de Dutchman trees. Op dit moment doet Amatmoekrim onderzoek naar het grote aandeel en de rol van soldaten van kleur binnen de legers van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog.

Hélène Christelle Munganyende had de herkomst van Vlisco-stof en de gelaagde koloniale en postkoloniale verbanden van dit product met Nederland, Indonesië en Afrika bestudeerd. Een mooi voorbeeld hoe een stukje stof een ingewikkelde geschiedenis kan vertellen.

Jennifer Tosch leidt rondvaarten door de Amsterdamse grachten om over de Nederlandse koloniale geschiedenis te vertellen en ter plekke aan te wijzen. Tegenwoordig legt ze ook het Nederlandse koloniale verleden in New York en het Caribisch gebied onder de loep. Tosch vertelde over de Nederlandse wortels van de beroemde “Ain’t I a woman”-Sojourner Truth, rond 1797 geboren als Isabella Baumfree en tot haar 9e jaar alleen Nederlands sprekend, omdat haar eigenaar een Hollander was. Haar beroemde woorden blijken een zuidelijke variant van het origineel, want Truth kwam uit het noorden, bij New York. Maar een witte journalist vond dat de speech van een zuidelijke tot slaaf gemaakte beter zou verkopen.

Mitchell Esajas vertelde ten slotte over het onderzoek dat Jessy en hij recent in de Cariben en Suriname hebben gedaan, op zoek naar meer informatie over het echtpaar Huiswoud. Daarbij stuitten ze op een rijk verleden van communistische strijd. Op 26 oktober zal The Black Archives een aparte avond organiseren over deze onderzoeksresultaten: Preview 100 jaar vereniging Ons Suriname. En in 2019 komt er weer een tentoonstelling.

Link naar het event: