Artikel paranormaal – Totemdieren op je levenspad

Toen mijn twinflame (de andere zielshelft) twee jaar geleden schreef dat hij naast de feniks en de vlinder de wolf als totemdier had, dacht ik: ‘Dat is heel fijn voor je, maar mij zegt het niks.’ Totdat ik overal in mijn omgeving wolven tegenkwam. Ik kon geen boek openslaan of ik stuitte op een wolf, ik kwam op straat afbeeldingen van wolven tegen, kunstenaar Jordan Wolfson exposeerde in mijn stad en vrienden vroegen mij mee naar een concert van zangeres Anna von Hausswolff. Eerst dacht ik dat de wolven verwezen naar mijn twin (je bent verliefd of je bent het niet), maar later begreep ik dat het op mij sloeg. Ik heb de wolf als totemdier voor het leven. Maar wat dat betekende, daarvan had ik aanvankelijk nog geen idee..

Sjamanisme
Totemdieren zijn een begrip uit het sjamanisme, een oeroude natuurreligie waarbij een sjamaan contact legt met het bovennatuurlijke om bijvoorbeeld mensen te genezen. Het woord sjamaan komt uit Siberië en betekent ‘iemand die weet’. Sjamanisme werd en wordt over de hele wereld gepraktiseerd, onder andere bij de indianenstammen in Noord- en Zuid-Amerika. Een totemdier kan een periode of permanent gids zijn op je levenspad en je beschermen of kracht geven. Ook kunnen de eigenschappen van het dier je een bepaalde levensles leren of een boodschap geven. Een totemdier geeft duidelijk de band tussen mens, dier en de natuur weer; een verbinding die wij in onze westerse, kapitalistische samenleving grotendeels zijn verloren.

Wolf
Om uit te vinden wat het betekent wanneer je de wolf als totemdier op je levenspad hebt kun je het dier zelf bestuderen. In tegenstelling tot wat sprookjes als Roodkapje ons vertellen is de wolf niet gevaarlijk en wreed, maar vriendelijk, sociaal, loyaal en intelligent. Het dier is sterk en hij heeft een zeer groot uithoudingsvermogen. Een roedel heeft strakke regels, rituelen en gecompliceerde manieren om onderling te communiceren: gezichtsuitdrukkingen, blikken, huilen, grommen en lichaamsbewegingen. Het dier zal alleen vechten als hij écht niet anders kan en dan toont hij zijn volle inzet. Wolven hebben zeer scherpe zintuigen en kunnen zich emotioneel sterk en snel hechten. Paren blijven vaak een leven lang bij elkaar en de ‘lone wolf’ komt in het wild dan ook niet veel voor (hoewel dat bij mensen naar mijn idee anders ligt).

In mijn zoektocht naar de wolfstotem als zielspad ben ik gaan speuren naar ‘soortgenoten’ in mijn dagelijks leven en ik ben de levenswegen gaan vergelijken om te zien wat de overeenkomsten zijn. Toen ik mijn twin ontmoette, zag ik een man met zeer veel talent en charisma, die anderen bijkans de tent zou uitvechten om te krijgen wat hij hebben wil. Maar hij had een grote handicap in zijn leven en dat was zijn lengte van 1.45 m. Zo’n beetje alle vrouwen én zijn eigen vader hadden hem altijd uitgelachen en slecht behandeld.

Deze vader had overigens ook de wolf als zielspad, maar hij was daar niet zonder beschadigingen vanaf gekomen. Hij was veranderd in een ‘valse wolf’, wat bij de steile wolfsweg niet uitzonderlijk is. De wolfsmens krijgt namelijk een zeer zwaar pad, waarbij er op hem/haar veel grotere krachten staan dan bij de gemiddelde mens. Ik noem het ook wel ‘de zwarte piste’: een zeer riskante route.

De wolf is extra sterk en getalenteerd, maar hij krijgt ook een wolfskruis mee, zoals een geringe gestalte, wat voor een man in een patriarchale samenleving een hard gelag is. Hij moet ‘mannelijk’ zijn, dus bijvoorbeeld sterker en langer dan zijn vrouw. De kracht van de wolf toont niet aan de buitenkant en daarom wordt de wolf veelvuldig onderuit getrapt en moet hij telkens weer opstaan. Bovendien zijn wolven zeer gevoelig, dus elke klap komt extra hard aan. En net als bij mijn twin groeit de wolf vaak op in de buurt van een valse wolf, zodat er van jongs af aan sprake is van emotionele of fysieke mishandeling.

Zo moet deze mens leren om zijn eigen weg te gaan, wars van wat anderen van hem vinden. Dit is zeer eenzaam, maar maakt ook sterk. Een wolf zal het bijvoorbeeld niet erg vinden om in te gaan tegen de mening van een hele groep. Ook zal een wolfsmens, omdat hij zelf zoveel is gekwetst, zich in veel gevallen identificeren met de underdog.

De grotere kracht van wolfsmensen kan wellicht worden verklaard uit het feit dat hun zielen niet de aarde als basis hebben, maar bijvoorbeeld Sirius (mijn twin en ik) of Venus. Ik heb één keer de zielskracht van mijn twin ervaren: dat was alsof je in een film plotseling Gods stem als voice-over uit de hemel hoort donderen. In de Keltische, Noordse en Indiaanse traditie staat een persoon met de wolf als zielspad in hoog aanzien en wordt gezien als leraar. Dit pad is naar mijn idee een weg voor oudere zielen die in een harmonieuzer en gelukkiger leven niet meer genoeg zouden leren. Er is overigens geen rangorde in dieren/totemdieren. Ze zijn allemaal nodig.

Feniks
Sommige totemdieren zijn mythisch, zoals de feniks. Het is de vogel die herrijst uit zijn eigen as. Meerdere culturen kennen de feniks: de Grieken, de Chinezen, de Assyriërs en de Egyptenaren. Het dier zou geen zaden en grassen eten, maar kruiden. Aan het einde van zijn leven (vaak na 500 jaar) maakt hij hoog in een boom een nest, dat in brand vliegt als hij erin zit. Uit de as van zijn oude lichaam ontstaat een nieuwe vogel; sterker en krachtiger dan de voorganger. In het Oude Egypte was de feniks een soort reiger, verbonden aan de seizoenen en getijden van de Nijl. Het dier zou zichzelf kunnen voortplanten en zo meedoen aan de jaarlijkse wedergeboorte van de natuur. Ook christenen zagen de feniks als een symbool van wedergeboorte. Bij de Azteken werpt de gevederde slangengod Quetzalcoatl zich in het vuur en zijn as verandert in vogels. Zowel Quetzalcoatl als de Chinese feniks worden in verband gebracht met het vrouwelijke.

De botsing van de zielshelften van mij en mijn twin heeft bij ons allebei gezorgd voor transformatie en wedergeboorte. Ik weet dat hij zich daarna geen lelijk eendje meer voelde. En ik ben door mijn transformatie als het goed is af van mijn zware depressies. Ik zag ons in gedachten weleens voor me als Super Mario en Mega Mindy 

De feniks onderwijst dat er uit de dood nieuw leven kan voortkomen, zelfs beter en krachtiger dan het oude. Soms moet het oude verbranden, om plaats te maken voor het nieuwe. De ziel overleeft en landt in een nieuw lichaam.

Vlinder
Mijn twin en ik hebben ook de vlinder als totemdier, die leert dat er na een tijd in de pop een prachtig nieuw leven kan uitbarsten, in vele vormen en kleuren, zoals nu na mijn scheiding en verhuizing. Ook mijn nieuwe huis is losgebarsten in vele kleuren. Een vlinder laat zien dat leven kan groeien en veranderen en zo sterk dat fase 1 niet meer op fase 2 lijkt. Mensen die dit totemdier hebben moeten dan ook het proces van metamorfose bestuderen. In het christendom is de vlinder symbool van de ziel; bij de Indianen een symbool van verandering, vreugde en kleur.

Vos
Op dit moment is de vos prominent in mijn leven. Omdat ik door veel veranderingen en vernieuwingen heen ga is het handig om lessen te trekken uit de vos, die slim is, zich snel aanpast en situaties vlug doorziet. Het dier camoufleert zich en kan van vorm veranderen. Vossen symboliseren vrouwelijke energie, kundalini, creatie en de nacht. De vos leeft tussen de werelden, in de schemer, tussen bos en akker. Het dier heeft zeer scherpe zintuigen (gehoor, reuk), wat het ook verbindt met het bovennatuurlijke. De vos heeft een groot uithoudingsvermogen en ‘charmeert’ zijn prooi met listen en trucs. Denk aan de fabel van de vos en de raaf, waarbij de vos de raaf een stuk kaas weet te ontfutselen door te zeggen dat hij zo mooi kan zingen. Er zijn wereldwijd wel 21 soorten en veel volkeren hebben verhalen en sprookjes over vossen, zoals Van den vos Reynaerde in Nederland.

Leven als sprookje
Voor mij heeft het iets sprookjesachtigs dat we in dit leven op aarde verbonden zijn met andere wezens, de dieren, die je zelfs kunnen onderwijzen. Ze zijn niet slechts een product om op te eten of uit te buiten. Je moet ze met respect behandelen, omdat ze leven en recht hebben op leven, net als jij. Het heeft ook iets magisch dat je leven geen routine is van school, werk, graf, maar een pad waarop de ziel lessen moet leren en waarbij je krachtdieren meekrijgt. Dit spreekt van bezieling; een leven dat draait om meer dan kapitaal.

Leestip
Ted Andrews – Animal Speak:The Spiritual & Magical Powers of Creatures Great & Small (1993)