Kort – Het voorkomen van depressie

Toen ik me vorige week door extreme vermoeidheid een dag ontzettend somber voelde, gingen bij mij – met mijn voorgeschiedenis – natuurlijk direct de alarmbellen af. Hoewel ik nog steeds denk dat mijn trauma – wat zeer zware depressies veroorzaakte – een paar jaar geleden is doorbroken, moet ik met mijn gevoelige hoofd niet actief gaan solliciteren naar een psychiatrische crisis.

Direct gaan dan de volgende maatregelen in: goed rust houden en slapen, afleiding zoeken, rustig werken en afspreken met mijn geliefde en vrienden. Dat hielp aardig, want eigenlijk heb ik de neiging om maar als een machine te werken, alle plezier te vergeten, mezelf uit te putten en geen grenzen te stellen tot ik volledig en helemaal op ben. Ik heb als kind helaas niet meegekregen dat ik het waard ben om mezelf goed te verzorgen. En me totaal in werk storten leek altijd de beste oplossing om moeilijke tijden te overleven.

Ik heb nog steeds antidepressiva, dus die slik ik braaf. Maar nu ben ik ook direct op Youtube gaan kijken welk voedsel goed is voor het genezen van depressieve gevoelens. Daarbij zat groene thee, vette vis (zalm), vitamine D, blauwe bessen en bananen. Bovendien raden mijn gidsen superfoods als tomaten en avocado’s aan, die ik dan ook direct verslond. Blijkbaar weet je lichaam op gevoel welke voedingsstoffen het nodig heeft. Bij een van mijn drie grote depressies at ik automatisch veel zalm.

De depressie is door mijn ingrijpen bijgetrokken, maar als ik mezelf uitput verergert die weer. Je kunt deze voor mijn doen lichtere vorm van depressie niet aan de buitenkant zien, wat mijn gidsen en de psychiatrie een hoog functionerende depressie noemen: de persoon lacht, werkt en praat met vrienden en collega’s, maar tussendoor voelt hij/zij zinloosheid, huilt snel en in het ergste geval komen er zelfmoordgedachten aan te pas.

Momenteel met rust en fijn gezelschap voel ik me beter. Mijn veerkracht en herstelvermogen zijn groot. Nu nog een oplossing verzinnen voor mijn afwijkende schildklier. Lithium heeft een paar jaar geleden de werking van dit orgaan volledig verstoord, maar gelukkig is er medicatie. Maar omdat de schildklier niet bijtrekt terwijl ik geen lithium meer slik, ga ik ook een filmpje op Youtube bekijken welk voedsel helpt om de schildklier te stimuleren (o.a. artisjokken). En een boek van de Medical Medium Anthony Williams lezen. Zijn gidsen hebben hem van jongs af aan onderwezen welk voedsel helpt bij welke aandoeningen en ziektes. Gooi ik daarom mijn medicatie het raam uit? Nou, zeker niet (direct). Ik ga het beste van twee werelden combineren.