Kort – Ayahuasca

Een tijdje geleden vertelde ik een psychiater in opleiding van het AMC dat ik een sessie bij een sjamaan ging doen. “Oh, Ayahuasca?”, vroeg ze belangstellend. Waarop ik verklaarde dat als ik dat ging doen het AMC mij de volgende dag met een psychose zou kunnen opnemen. Die mening heb ik over mijzelf nog steeds. Met mijn gevoelige hersens en energieveld is dat echt vragen om problemen. Maar ik heb al van verschillende sjamanen in mijn omgeving gehoord dat ze baat hebben gehad bij Ayahuasca en/of LSD, om bepaalde emotionele blokkades uit te werken. Daarentegen ken ik ook het verhaal van een vrouw die na het nemen van Ayahuasca psychotisch werd opgenomen. Ze raakte haar baan en haar huis kwijt en het duurde 1,5 jaar voordat ze weer beter was. Dus westerlingen die menen in 1 nacht verlicht te worden kunnen van een koude kermis thuiskomen.

Maar nu las ik laatst een heel aardig en interessant boekje van Rinske Warner uit 2014: Ayahuasca, een sjamanistische zoektocht. Hierin beschrijft ze hoe ze in Zuid-Amerika in aanraking komt met deze ‘meester/onderwijzer-plant’, onder zorgvuldige begeleiding van een sjamaan uit het Amazonegebied én een psycholoog. Bij haar ceremonies wordt de hoeveelheid Ayahuasca wordt per deelnemer zorgvuldig door de sjamaan bepaalt. Vooraf bespreken de deelnemende mannen en vrouwen hun persoonlijke geschiedenis met de sjamaan en psycholoog. Ook na afloop van de ceremonie is er weer een gesprek. De mensen worden niet aan hun lot overgelaten, maar kundig van advies en begeleiding voorzien.

Warner blijkt na verloop van tijd zelf sjamaan te zijn. En ze herinnert zich een vorig leven waarin ze ‘sjamanka’ was bij een Indianen/First Nation-stam. Voor haar ogen zag ze toen de koloniale overheersers haar eigen mensen uitmoorden. Zo heeft het Westen eerst zijn christelijke, rationele, individualistische cultuur opgelegd aan de rest van de wereld, maar het mooie van onze tijd is het feit dat het Empire begint terug te slaan (vrij naar Star Wars The Empire strikes back). Steeds meer mensen zijn een leeg en eenzaam robotbestaan in een consumptiemaatschappij zat. We worden er met depressie en burn-out zelfs ziek van. Daarom gaan velen op zoek naar andere vormen van zingeving, zoals het sjamanisme: waarbij de hele wereld bezield is, mensen/dieren/planten met elkaar en de aarde verbonden zijn en ons leven niet doelloos is, maar omringd en gestuurd door grotere krachten. Er gloort hoop aan de horizon dat er met het bestuderen van een cultuur die al tienduizenden jaren oud is een nieuwe tijd kan aanbreken.