Column – Visie op de Van der Pekbuurt

Toen ik een kleine 3 jaar geleden de Van der Pekstraat opliep om een woning te bezichtigen voelde ik me direct thuis: de laagbouw uit de jaren twintig, de markt, de mensen, het groen. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen bleek dat ik in mei 2016 – met 17 jaar wachttijd – een sociale huurwoning  had gekregen.

En ik begreep eigenlijk niet wat ik al die tijd aan de centrumkant had gedaan. Ik heb een balkonnetje, een zonnig huis van twee verdiepingen en fijne buren met ieder hun eigen verhaal. De een werkt bij de kringloop, de ander bij de gemeentereiniging. Onder mij woont een Zuid-Amerikaans gezin en naast mij een jonge weduwe uit Myanmar met haar zoontje.

De buurt bleek wel een wat ruig verleden te hebben met onder andere prostitutie en drugs, maar ik heb me hier nooit onveilig gevoeld. In tegendeel. De Van der Pek-bewoners zijn misschien armer, werkeloos, arbeidsongeschikt, oud of vluchteling, maar dat geeft hun juist karakter. Ze houden minder een façade op. Of het nu gaat om een oud-revolutionair uit Burkina Faso of een Ierse alcoholist die bijna overleed aan een overdosis bij een concert van Lou Reed.

De huurdersvereniging wil een buurt waar iedereen erbij hoort. Jong, oud, rijk, arm, huurder, koper,  winkelier, Oud-Noorderling, hipster, moslim, student of asielzoeker. We willen een vuist maken voor deze wijk en laten zien hoe je ondanks verschillen samen kunt leven. We zijn niet tegen verandering, maar we willen wel het unieke karakter van de Van der Pekbuurt beschermen en voorkomen dat de wijk door verhipping en stijgende prijzen over 5 jaar onherkenbaar is veranderd. Want betaalbaar wonen is een recht.

De ontwikkelingen in Noord gaan hard. De metro is gaan rijden en dat is direct te merken aan de huizenprijzen. Voorheen was ‘Noord gestoord’, nu wil iedereen hier wonen. Om de belangen van de huidige bewoners zo goed mogelijk te kunnen behartigen organiseerde de huurdersvereniging op 12 september een buurtbijeenkomst. Maar liefst 125 mensen vulden de zaal, discussieerden en schreven hun vragen aan woningcorporatie Ymere gezamenlijk op. Dit document is daarvan het resultaat.

Als huurdersvereniging houden we een positie hoog van sturend meedenken en verzet waar dat nodig is. Samen staan we sterk voor een fijne buurt met een menselijke maat.


Dit is het nawoord dat ik in september 2018 schreef  namens het bestuur van Huurdersvereniging Van der Pekbuurt in een boekje met vragen van bezorgde buurtbewoners over de aankomende renovatie en het aardgasvrij maken van de wijk.