Artikel politiek – Angst voor Nuon gaat boven klimaatverandering en gezondheid van Diemenaren

“Een schadeclaim van Vattenfall is geen democratie!! Ik protesteer: geen biomassa meer!!” Zo verstoort Code Rood met spandoek, drumband en fluitjes donderdagavond in Diemen terecht de raadsvergadering. Want een meerderheid – inclusief GroenLinks – stemt vóór de komst van een biomassacentrale en steunt een Verklaring Van Geen Bezwaar (VVGB). Dat is niet omdat deze bestuurders voor het kappen en verbranden van bomen zijn (biomassa bestaat uit kleine houten pallets), maar omdat ze bang zijn voor een schadeclaim van Nuon/Vattenfall. De bedreiging van fijnstof voor de gezondheid van Diemenaren telt niet; noch de petitie tegen de centrale ondertekend door 8.000 mensen of het simpele feit dat dit CO2-kanon klimaatverandering zal verergeren.

Het is zeer duidelijk dat deze bestuurders de wereld niet voor een catastrofe gaan behoeden. Bang spelen ze de bal door naar de provincie: daar moeten de Diemenaren en anderen die zich inzetten tegen luchtvervuiling en klimaatverandering maar gaan protesteren. De laffe politici verbergen zich achter het feit dat Diemen geen grote schadeclaim aankan en dat er een convenant met Nuon is gesloten, waarin zou staan dat de centrale tijdelijk is en dat de schade voor omgeving en milieu wordt beperkt. Bovendien zal de Zweedse energiereus jaarlijks 100.000 euro in een energiefonds storten.

De enige partij die een amendement tegen de verklaring indient is nota bene de VVD, oppositiepartij in Diemen met een bestuur van D66 en PvdA. Bert Timmer haalt zeer toepasselijk Annie M.G. Schmidts liedje ‘Dansen op een vulkaan’ uit 1977 aan. De liberalen zijn met een paar lokale partijen en de Ouderenpartij de enige die de rug recht houden en politieke en bestuurlijke verantwoordelijkheid durven te nemen. “De VVD wil niet gokken met de gezondheid van de Diemenaren, noch dansen op een vulkaan en klimaatverandering verergeren. Voor een juridische claim zijn wij niet bang,” aldus Timmer. Hij baseert zich daarbij op een advies van advocaat Koos van den Berg, die ook Urgenda steunt.

Maar de meerderheid van de politici in Diemen zit donderdagavond verstrikt in hun eigen ambtelijke systeem: ze vergaderen eindeloos, dienen amendementen en moties in, gaan tijdelijke coalities aan en veranderen hier en daar op verzoek een formulering. Maar tot de enige juiste beslissing – het tegenhouden van de centrale – komen ze niet. De dreigende schadeclaim van een groot bedrijf telt zwaarder dan mens en natuur, concludeert Ons Diemen. Alsof er geen klimaatverandering bestaat, die nu moet worden aangepakt.

De enige mensen met gezond verstand zitten op de publieke tribune. De deelnemers aan het protest van Code Rood worden door bewakers en politie zo gauw mogelijk de zaal uitgezet. Daarna gaat het ambtelijk geneuzel en gedraai dat tot niets leidt gewoon verder. “Ontbossing is geen klimaatoplossing” klinkt nog na in de zaal, maar de politiek is alweer in slaap gevallen. De uitnodiging van Code Rood om onderdeel te zijn van een institutionele omslag naar een eerlijke en meer rechtvaardige samenleving is aan dovemansoren gericht.