Artikelen

Vaccinaties voor of tegen

Omdat ik mezelf erop voor sta dat ik kritisch en zelfstandig nadenk blijf ik in mijn omgeving naar de gevolgen van Coronavaccinaties vragen. En eerlijk gezegd ben ik nu in de eerste plaats mensen aan het waarschuwen om het niet te doen. Maar die beslissing is natuurlijk aan hen.

Mijn moeder overleed vorig voorjaar binnen een maand na haar Pfizer-vaccinatie aan ernstige hartproblemen en een zware beroerte. De artsen hebben nooit gezegd dat dit door het vaccin kwam, hoewel sommige verpleegkundigen in het ziekenhuis wel hun vraagtekens hadden. Maar ook mijn familie wil er niet aan dat dit door de prik zou zijn gekomen. Een kennis in Noord vertelde toentertijd dat zijn moeder in Marokko na haar AstraZeneca-prik ook binnen een paar weken aan een hersenbloeding was overleden.

Een buurvrouw in een straat verderop had zeer waarschijnlijk bij haar vaccinatie al een beginnend stadium van kanker. Helaas heeft de huisarts pas te laat herkend dat ze deze ziekte had. Binnen een half jaar na de prik is ze overleden aan longkanker. De specialist in het ziekenhuis zei dat hij in zijn loopbaan van 23 jaar nog nooit zo’n agressieve kanker had gezien. Deze buurvrouw had vanaf het begin een slecht gevoel over de vaccinatie en veronderstelde bij haar dood dat dit de oorzaak was. Ik neem aan dat dit niet de conclusie van haar artsen was.

Omdat ik nu mensen aan het waarschuwen ben zich niet te vaccineren, raakte ik van de week via Whatsapp aan de praat met mijn voormalige rijinstructeur (ik heb sinds december vorig jaar mijn rijbewijs). Hij vertelde dat zijn vrouw door restverschijnselen van haar Coronabesmetting nu arbeidsongeschikt is verklaard en dat is natuurlijk vreselijk. Ik ken in mijn werkomgeving ook een vrouw die een heftige vorm van Corona heeft gehad. Geen ziekenhuisopname weliswaar, maar wel heeft ze nu nog last van het virus dat steeds weer de kop op steekt. Ze heeft ook ernstige vermoeidheidsklachten.

Corona kan leiden tot arbeidsongeschiktheid. Volgens het Parool (artikel van 5 augustus 2022) houdt 1 op de 8 mensen die tijdens het eerste jaar van de Corona ziek is geworden langdurig klachten, bijvoorbeeld: concentratieproblemen, vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn of smaak- en reukverlies. Bij een aantal blijft het virus in het lichaam aanwezig en maakt telkens weer ziek. Dat is natuurlijk verschrikkelijk. Wat ik ook tegen mijn voormalige rijinstructeur zei: zo wordt wel of niet vaccineren een soort kiezen tussen twee kwaden. Overigens loop je met elke zware griep risico op restverschijnselen.

Ik zelf ben nu sinds het begin van de Corona meerdere keren met verschillende varianten van het virus besmet geraakt. In de meeste gevallen was ik gewoon verkouden. Volgens mij heb ik de aandoening zelfs aan het begin gehad, toen er in Amsterdam net een besmetting bekend was. ‘s Ochtends om 9 uur had ik nog nergens last van. Rond 12 uur voelde ik me niet helemaal lekker. Om half 3 belde ik mijn werk voor die avond in een pannenkoekenrestaurant af en om half 6 lag ik drie dagen achter elkaar plat in bed. Het was toen meer griep dan verkoudheid. Na een paar dagen was ik weer op de been, maar tot mijn verbazing stak het virus binnen een week weer de kop op en was ik weer ziek.

Begin dit jaar was ik ook grieperig. Ik heb een hele week binnen gezeten. Als ik ziek ben ga ik er overigens al mijn hele leven niet op uit, om mensen eens met mijn virus te besmetten. Ziek is ziek. Tot mijn verbazing begonnen in week twee de botten in mijn heupen, bovenbenen en knieën pijn te doen. Dat had ik bij een griep nog nooit meegemaakt. Ik ben gaan googelen op deze symptomen en verdomd: het Omicron-virus. Dus ook in week twee was ik nog steeds binnen, domweg te grieperig om naar buiten te gaan.

Ik verheugde me al op een herstelbewijs van de GGD waarmee ik cafés in kon, als ik antilichamen zou laten constateren, maar hier bleek ik alleen voor in aanmerking te komen als het virus officieel bij mij was vastgesteld aan het begin. Ik had me dus bij de GGD moeten gaan laten testen bij griepverschijnselen, wat ik nog steeds idioot vind: er is een besmettelijke ziekte en je gaat met alle zieke mensen in een gebouw zitten om je daar te laten testen? Een griep of verkoudheid herken ik na 47 jaar op deze planeet echt wel.

Ik was overigens besmet met Omicron door een volledig gevaccineerd en geboosterd meisje, dat logeerde bij mijn ex-man. Deze tiener had slechts een klein beetje verhoging, maar mijn kind en ik waren er ziek van.

Terug naar wel of niet vaccineren. Afgelopen zaterdag op straat sprak ik een man aan, die een omgekeerde Nederlandse vlag aan zijn balkon had hangen. Ik ben fan van elke vorm van burgerlijke gehoorzaamheid en zie het onteigenen van de boeren wegens stikstof ook niet zitten, maar dat is een ander onderwerp.

Hij vertelde dat een kennis na alle vaccinaties en boosters zijn huid was verloren. Die was er letterlijk afgegaan. De dermatoloog in het ziekenhuis wist niet wat hij zag. Zijn immuunsysteem was door de prikken letterlijk naar God geholpen. De aandoening is enorm pijnlijk en de man krijgt nu zware medicatie, op het niveau van chemotherapie, om maar te zorgen dat die huid weer terugkomt. Zijn dermatoloog moet nu langzaam gaan toegeven dat dit weleens door de prikken zou kunnen komen.

Ook op het Buikslotermeerplein sprak ik een marktvrouw die wist te vertellen van een oudere man die zijn vaccinatie had gehaald en de volgende dag was overleden. Zij had zelf een prik gehaald om haar zoontje met een longaandoening te beschermen, maar wilde absoluut niet dat het kind zelf zich zou laten vaccineren. Dat had zij voor hem gedaan, maar ze wilde zich nu niet meer laten inenten.

Ze had er een slecht gevoel bij, net als haar compagnon met wie ze op de markt stond. Die was blij met zijn herstelbewijs, zodat hij het komende half jaar vrij kon reizen. Dat hoor ik ook erg veel als reden: ik laat me vaccineren, want dan kan ik ongehinderd naar het buitenland. Moet je wel gezond genoeg zijn om te kunnen reizen.

Ik kan jullie niet vertellen wat je moet doen. Wel dat ik me ernstig zorgen maak. Maar dat wisten jullie al. Als hartproblemen, bloedstolsels, beroertes, kanker en huidziektes de prijs worden die je moet betalen om een griep/verkoudheidsvirus te bestrijden, dan weet ik het niet. Ik zou zeggen: ga af op je gevoel.

En dan kom ik ten slotte weer met mijn gebruikelijke advies: vraag aan je beschermengelen/gidsen wat je moet doen, voor je een besluit neemt. Mediteer, trek een orakelkaart, ga af op je intuïtie en je gevoel. Niet in de eerste plaats op wat de kranten of het NOS-journaal zeggen.

Ten slotte hoorde ik gisteren van een vriendin dat een vrouw van 46, zonder ziektegeschiedenis, plotseling na haar vaccinatie aan hartfalen was overleden. Ze wordt vandaag begraven.